tisdag 23 november 2010

I Fokus - Harry Potter

Nu har Harry Potter och dödsrelikerna del 1 haft premiär.



I denna fantastiska historia går det hitta många astrologiska bottnar. Det finns mängder av astrologiska och Jungianska symboler i Harry Potter. Symboler som till exempel Drakar, trollkarlar och slott har en djupare betydelse i vårt medvetande än vad vi kanske tror. Betydelsen av dessa arketyper finns inpräntat i vårt kollektiva undermedvetna och skapar en känsla i kroppen när vi möter dem.



Miljön i Hatty Potter är mycket intressant rent astrologiskt. Sommarern möter vintern - Kräftan och Lejonet möter Stenbocken och Vattumannen. J. K. Rowling, som skrivit böckerna är själv Lejon flankerad av Lejonet Redcliffe och Lejon/Jungfrun Grint som spelar Harry och Ron. Slottet och skolan är fullt med mörka mysterier och intriger. Vinterns mörker med relationsband och en stor mängd egensinniga individer präglar miljön som helhet. Det är denna känsla som jag tror sommarens barn kan uppleva när de konfronteras med grupper styrda av vintern. Lättheten försvinner och det blir en tyngd av individernas känslomässiga välbefinnande och personliga manér. Alla verkar göra som de vill och alla har starka idéer men alla är också mycket beroende av de känslomässiga banden.



I denna vinterns miljö försöker Harry Potter stå stadigt på jorden. För Kräftan och Lejonet är den vardagliga lättheten viktig, inte att tränga in i andra människors känslosamhet och mörka vrår. Sommarens barn vill njuta av livet och ha roligt tillsammans med likasinnade. Problemet är all denna känslosamhet och människor som drar och sliter och framförallt vill en massa saker. Harry Potter blir också större delen av tiden utsatt för andras godtycke och gruppens olika uppdrag. Trots alla påhopp och kränkningar som han oavbrutet får stå ut med står han stadigt på jorden, och även när Potter är nedstämd och upplever svårigheter har han ett lätt sinnelag. Till hjälp har han också Ron som är vardaglig gemensamhetsbyggare och Hermione spelad av Väduren Watson som balanserar upp vintern och sommaren. I henne framträder en sund balanspunkt, där vintern också är sval och stabil och sommaren iband kan framstå som naiv och omogen.

Det är viktigt att påpeka att den värld som Harry Potter utspelas i är en värld i en annan dimension än den vanliga. En slags blandning av den verkliga världen och Plutos underworld. Därför är det mörkt och spännande med en dimma av död i atmosfären. Vinterns barn kan tvärtom skapa friska och ljusa miljöer - och skolan är till exempel ofta dominerad av Vattumannens energier. Jag tror ändå att  sommaren arketypiska eller mer undermedvetna uppfattning om vinterns mörker uttrycks genom Harry Potter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar