måndag 18 april 2011

Lite Påsksymbolik

Det finns en mängd symboler kring Påsk - vårens höjdpunkt  i Vädurens och Oxens tecken.

En Glad påsk med godis och fyverkerier innehåller löftet om en ny sommar. Det är vårkänslor i luften och en vilja att uppleva tillsammans med andra. Det är denna vision som Oxen ofta bär med sig genom livet och som den försöker skapa tillsammans med sin omgivning - visionen om sommaren. I denna vision finns alla med till skillnad från hur det egentligen blir med endast ett fåtal av de närmaste, på semestern.Påskelden där vi eldar upp allt ris och annat skräp från trädgården är ju också den symboliska rening som våren för med sig när det gäller vårt inre liv. Vi städar ut gamla förbrukade relationskänslor och personliga omständigheter som begränsar oss och håller oss fast i olika negativa mönster och begär. Vi kan koncentrera oss på livet och att skapa positiva saker tillsammans med omgivningen. Vinterns relationscentrerade omvårdnad ersätts av den lite friare och luftigare samhörigheten med gruppanda och broderskap.Jesus Kristus död och uppståndelse är kanske den kraftfullaste psykologiska och andliga symbolen för vinterns övergång till våren och för just Påsken. Jesus föddes på Jul - kärlekens och mörkrets starkaste punkt med fokus på relationer och känslomässiga beroendeband. I denna gyttja av mörker och begär försökte Jesus bringa lite ordning. Det är när vintern är över och gyttjan börjar renas bort som Jesus fångas och korsfästs. Det handlar egentligen om att de känslomässiga band och begär som Jesus krigade mot försvinner. Därför är han tvungen att underkasta sig gruppen som stödjer honom, att lägga sig platt ned korsfäst och död - han är ingen längre. Men det är nu han blir någon, någon för människorna att se upp till, att luta sig emot. Han blir rättesnöret och principen vi kan leva efter. Det är symbolen för sorgen i Fiskarna och glädjen i Väduren.

När människan kastar bort viljan att hävda sig själv och istället verkligen vill göra rätt för sig och anstränga sig för att det skall vara "rätt" i relationerna då blir ju hon också korsfäst, det vill säga fastlåst. Att bejaka andra kräver uppoffring men leder också till krav på omgivningen. Slutet på Jesus symboliska resa på Jorden är när människan verkligen vill följa honom - då är han korsfast. Men han återuppstår och får ett nytt perspektiv - samhörighetens och gruppens. Han höjer därför ribban en aning. Det räcker inte längre att vi är snälla mot varandra utan han vill också ha fred på Jorden.


Sen har vi såklart påskkärringen som flyger till Blåkulla för att träffa sina kolleger. När det gäller alla kardinala tecken såsom Väduren så lockas människan av den nya höjdpunktens gädjeämnen. Förenklat kan man säga att man i det gamla elementet kan tillåta sig urspårningar i det nya elementet. För Jul kan till exempel individen tillåta sig urspårningar när det gäller personliga begär i det nya elementet relationer och är det någon som är beskylld för vänsterprassel så är det Stenbocken. När det gäller Väduren så kan individen tillåta sig urspårningar när det gäller relationer in i det nya området gruppen, samhörigheten. Därför blir det snarare det förbjudna mötet i gruppen med en förbjuden agenda som stimulerar, och det skall såklart finnas en mystisk och sexuell underton.


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar